Haal het beste uit jezelf

Ademtherapie

Net als je hartslag gaat ook je ademhaling automatisch. We kunnen deze echter wél beïnvloeden. Gelukkig maar, want dit biedt een zeer effectieve oplossing voor een HRV die niet in balans is. Bewust ademhalen betekent niets minder dan dat je je ademhaling onder controle houdt en stuurt. In een ontspannen toestand bestaat een normale en goede ademhaling uit circa zes keer ademen per minuut. Echter zijn er veel mensen die te snel ademen: soms tot zo’n 20 keer per minuut. Daardoor kan het lichaam niet optimaal gebruik maken van de ademhaling en kunnen er allerlei klachten ontstaan.

Dit gebeurt er als je verkeerd ademhaalt

Door een te snelle ademhaling kunnen er verschillende klachten ontstaan:

  • Extreme vermoeidheid
  • Hartproblemen: onregelmatige en/of snelle hartslag, pijn op de borst
  • Mentale problemen: onrustgevoelens, prikkelbaarheid, demotivatie
  • Emotionele problemen: paniek, angst, heftigere emotionele reacties
  • Neurologische klachten: concentratieproblemen, duizeligheid, flauwvallen, tintelingen in gezicht en ledematen
  • Maagdarmklachten: een opgeblazen gevoel, buikkramp, veel boeren, slechte spijsvertering.
  • Overig: hoofdpijn, koude handen en voeten, pijn of kramp in spieren, trillende handen, bibberen, opvliegers, droge keel, stijfheid van gewrichten, stijfheid rond de mond.

 

Na de HRV-meting volgt de Ademtherapie. Samen met begeleider Peter van Buijtene wordt jouw ademhaling gemeten en geanalyseerd. Vervolgens krijg je verschillende ademhalingsoefeningen om je bewust te worden van jouw wijze en ritme van ademhalen.

Verkeerde ademhaling

Goede ademhaling

Bewust ademen

Met behulp van ademtherapie kun je die onbewuste, te snelle ademhaling aanpakken, waardoor je klachten verhelpt of voorkomt. Om het beste resultaat te behalen, ga je ook thuis meerdere keren per dag aan de slag met deze oefeningen. Zo doorbreek je het bestaande, verkeerde ademhalingspatroon en kun je samen met de uitkomsten en adviezen van de HRV jouw sportdoelen gaan realiseren.

Met de oefening in deze video helpen we je alvast op weg met een ademhalingsoefening:

Video afspelen

Wil jij je energie onder controle krijgen? Maak een afspraak voor een inspanningstest!