Haal het beste uit jezelf

Inspanningstest op basis van de 
Energy control-methode

Personalsbest biedt naast personal training ook inspanningstesten aan met de Energy control-methode. Dit is bedoeld om jou inzicht te geven in jouw vitaliteit, fitheid en fysieke conditie. Zeker als je jouw trainingsdoelen wilt behalen, is deze test een must. Met de uitkomsten kun je nog gerichter gaan trainen en zo je sportieve doelen makkelijker gaan behalen. Daarnaast kan Personalsbest je aanvullend hierop voedings- en leefstijl advies bieden, aangepast op de door jou beoogde doelen.

Voordelen van Energy control

  • Het biedt inzicht in jouw hartslag tijdens inspanning en ontspanning
  • Zo worden je ideale hartslagzones bepaald
  • Hierdoor kun je jouw trainingsschema aanpassen
  • Daardoor heb je de mogelijkheid om gerichter te trainen
  • Je kunt het sporten makkelijker volhouden
  • Je ervaart meer ontspanning
  • Je krijgt meer energie en voelt je vitaler

De test vindt plaats in onze mooie indoor trainingslocatie in Heiloo, onder begeleiding van trainer Peter van Buijtene, eigenaar van Personalsbest.

Inspanning en ontspanning

De Energy control-methode bestaat uit een rustmeting en een inspanningstest. De rustmeting is het startpunt van de test. Je bloeddruk, gewicht, BMI, vetpercentage, spiermassa en saturatie worden gemeten.

Daarnaast ga je met Peter in gesprek over jouw sportieve achtergrond en de doelen die jij wilt behalen. De hartslag, ademfrequentie en het hartritme worden in de ruststand gemeten. Zo wordt een indruk verkregen van het herstelvermogen van jouw lichaam na fysieke inspanning.

 

De inspanningstest bestaat uit het meten van jouw maximale belasting. Er wordt tijdens een fietssessie gekeken naar inspanningsbelasting, hartslag en omslagpunt (aerobe drempel). Begeleider Peter verzamelt daarmee belangrijke informatie om jouw meest effectieve trainingszones te bepalen. Tijdens het fietsen wordt ook jouw maximale zuurstofopnamevermogen gemeten.

 

Het omslagpunt kan ook bepaald worden in een hardloopsessie. Samen met Peter bekijk je wat het beste is voor jou in je specifieke situatie.

Belangrijke onderdelen van de test

Twee essentiële onderdelen van de Energy control-test zijn de Heart Rate Variability (HRV) en Ademtherapie. De hartslag en de ademhaling zijn functies die ons lichaam volledig automatisch uitvoert, dus zonder dat wij er bewust mee bezig zijn. Wél kunnen we hier invloed op uitoefenen als blijkt dat er ergens een blokkade in zit. Voor een sporter is dit van groot belang, omdat klachten verminderd en zelfs opgelost kunnen worden als mogelijke blokkades worden weggenomen.

Heart Rate Variability (HRV)

De Heart Rate Variability is de variatie in tijd tussen twee opeenvolgende hartslagen. De hartslag wordt aangestuurd door ons autonome zenuwstelsel, dat uit twee delen bestaat:

  • de sympaticus, waarmee verschillende functies van het lichaam worden aangezet tot actie. Je hartslag en ademhalingstempo gaan omhoog, je doorbloeding en spijsvertering stagneren en het hormoon adrenaline komt vrij waardoor onder andere pijn en vermoeidheid (tijdelijk) uitgeschakeld worden.
  • de parasympaticus, die deze functies weer in een ontspannen toestand brengt. Alles functioneert weer ‘normaal’.

 

In onze huidige maatschappij zien we veel mensen die gejaagd, druk en gespannen zijn. Door continue druk van buitenaf nemen we vaak niet genoeg tijd om te ontspannen. We staan in feite continu met onze voet op het gaspedaal. Door de rem niet in te trappen, geven we ons lichaam niet de gelegenheid om te herstellen.

Wanneer raakt de balans verstoord?

Wanneer het lichaam niet de mogelijkheid krijgt om voldoende te herstellen, dus wanneer de parasympaticus zijn werk niet (meer) goed kan doen en de sympaticus overuren draait, is er geen goede balans tussen inspanning en ontspanning meer.

Welke klachten kunnen er ontstaan?

Houdt dit langere tijd aan, dan kunnen er klachten ontstaan als vermoeidheid, concentratieproblemen, gejaagdheid, overal tegenop zien, hartkloppingen, duizeligheid. Deze klachten kunnen uiteindelijk leiden tot depressie, overspannenheid of burn-out.

Hoe kunnen we dit veranderen?

Door de HRV te meten en vast te stellen, meet je in feite de balans tussen de sympaticus en parasympaticus. De tijd tussen twee opeenvolgende hartslagen zegt namelijk heel veel over deze balans. Wanneer blijkt dat die balans niet in orde is, dan bestaat de mogelijkheid om dit te veranderen. Dit doen we met behulp van Ademtherapie.

Ademtherapie

Net als je hartslag gaat ook je ademhaling automatisch. We kunnen deze echter wél beïnvloeden. Gelukkig maar, want dit biedt een zeer effectieve oplossing voor een HRV die niet in balans is. Bewust ademhalen betekent niets minder dan dat je je ademhaling onder controle houdt en stuurt. In een ontspannen toestand bestaat een normale en goede ademhaling uit circa zes keer ademen per minuut. Echter zijn er veel mensen die te snel ademen: soms tot zo’n 20 keer per minuut. Daardoor kan het lichaam niet optimaal gebruik maken van de ademhaling en kunnen er allerlei klachten ontstaan.

Verkeerde ademhaling

Goede ademhaling

Dit gebeurt er als je verkeerd ademhaalt

Door een te snelle ademhaling kunnen er verschillende klachten ontstaan:

  • Extreme vermoeidheid
  • Hartproblemen: onregelmatige en/of snelle hartslag, pijn op de borst
  • Mentale problemen: onrustgevoelens, prikkelbaarheid, demotivatie
  • Emotionele problemen: paniek, angst, heftigere emotionele reacties
  • Neurologische klachten: concentratieproblemen, duizeligheid, flauwvallen, tintelingen in gezicht en ledematen
  • Maagdarmklachten: een opgeblazen gevoel, buikkramp, veel boeren, slechte spijsvertering.
  • Overig: hoofdpijn, koude handen en voeten, pijn of kramp in spieren, trillende handen, bibberen, opvliegers, droge keel, stijfheid van gewrichten, stijfheid rond de mond.

 

Na de HRV-meting volgt de Ademtherapie. Samen met begeleider Peter van Buijtene wordt jouw ademhaling gemeten en geanalyseerd. Vervolgens krijg je verschillende ademhalingsoefeningen om je bewust te worden van jouw wijze en ritme van ademhalen.

Bewust ademen

Met behulp van ademtherapie kun je die onbewuste, te snelle ademhaling aanpakken, waardoor je klachten verhelpt of voorkomt. Om het beste resultaat te behalen, ga je ook thuis meerdere keren per dag aan de slag met deze oefeningen. Zo doorbreek je het bestaande, verkeerde ademhalingspatroon en kun je samen met de uitkomsten en adviezen van de HRV jouw sportdoelen gaan realiseren.

Met de oefening in deze video helpen we je alvast op weg met een ademhalingsoefening:

Video afspelen

Wil jij je energie onder controle krijgen? Maak een afspraak voor een inspanningstest!