Haal het beste uit jezelf

Krachttraining of duursport, wat is het beste voor je?

Wat is de beste combinatie van trainingen? Hardlopers en fietsers (mountainbikers of wielrenners) houden niet van krachttraining en kracht sporters houden niet van duursport.

Krachttraining met gewichten.

De kunst is en dat is natuurlijk afhankelijk van je doelen die je jezelf stelt om je lichaam op verschillende manieren te prikkelen. Ik geloof heilig in de combinatie van kracht, duur en kort & intensief (HITT of Tabata trainingen)

 

Het menselijk lichaam is een intelligent systeem en als je week in week uit hetzelfde doet dan kent je lichaam dit kunstje wel en moet je andere manier zien te vinden om het te prikkelen.

 

Het mooie van de moderne tijd is dat er een keur van mogelijkheden is om een goede training te volgen maar wat is nou het beste voor je. Daarnaast gaat het ook om de balans tussen wat je aankan en op welke manier je traint. Je belastbaarheid vs de belasting die je lichaam aan kan. In mijn dagelijkse trainingspraktijk zie ik dat dit voor elke klant anders is en dan laat ik de vorm van de dag – die zeker bestaat – nog buiten beschouwing.

 

De grote vraag is dus wat kan je aan en natuurlijk ook waar heb je lol in en wat vind je leuk om te doen.

 

Voor iedereen geldt dat hoe groter de kracht, lenigheid en flexibiliteit in je hele lichaam is hoe beter dit voor je is. En dan laat ik de mentale kracht nog even buiten beschouwing. Wat in ieder geval bij elk mens regelmatig in zijn/ haar training zou terug moeten komen is je Romp trainen (heupen, buikspieren, schouders, rug en ruggenwervel) De romp is de basis voor bijna alle bewegingen muv je het knipperen van je ogen en het bewegen van je oren. Planken & Ketllebel zijn daarin voor mij van bewezen toegevoegde waarde. Als gezegd je moet wel weten wat je doet en houding, uitvoering & techniek zijn hiervan groot belang! Crossfit; mits je goed wordt begeleid geeft hiervoor overigens een prima basis en je kan natuurlijk ook buiten in de natuur met boomstammen – heuvels – mul zand etc. aan de slag!

 

Voor de lopers of de fietsers – hoe sterker je (boven)lichaam is hoe beter dit voor je loophouding is of voor het overbrengen van kracht naar je trappers/ tandwielen.

 

Met vitale groeten,

 

Peter van Buijtene
Personal Trainer bij Personalsbest

Wil jij ook het beste uit jezelf halen? Maak een afspraak met Peter!